Ombre des Sages met gevulde kip
Na het proeven van de nieuwe L’Esprit du Vent serie van Castelmaure hebben we geen seconde getwijfeld om de traditie voort te zetten: ook dit jaar staat hij weer op de tafels van de najaarsproeverij.
De rode wijn Ombre des Sages is een hommage aan een herinnering. Een herinnering aan de wijze lessen van de oude garde van Castelmaure. Met een vleugje nostalgie. Een herinnering aan de wijnmakers van weleer, die de fijne kneepjes van het vak overdroegen aan de ‘nouvelle vague’. Een mooie gedachte met een resultaat dat er mag zijn. De wijn heeft aardse impressies van garrigue, tijm en jeneverbes. Stevig, stoer en très Castelmaure! Nergens hebben de wijnboeren zulke vieze handen als bij dit bedrijf uit Durban, de zuidelijke Corbières. Als dat geen compliment is?
Drink de Ombre des Sages bij gevulde kip met salie en uien uit de oven. Verwarm hiervoor de oven tot 200 graden Celcius. Haal de kip uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Snipper twee grote uien en bak in een pan op laag vuur glazig. Laat de ui afkoelen in een kom en voeg hier wat citroenrasp aan toe, 6 tot 8 fijngehakte versie salieblaadjes, 100 gram broodkruim, een geklopt ei en zout en peper. Vul met dit mengsel de kip en besmeer de buitenkant met boter, zout en peper. Rooster de kip voor 15 minuten op 200 graden en vervolgens nog ongeveer 1 uur op 170 graden Celcius. Controleer op gaarheid met een satépen. Als de kip gaar is, is het vocht helder. Laat de kip tenslotte nog zeker 10 minuten rusten onder wat aluminiumfolie. Heerlijk bij gebakken aardappelen en een groene salade.