Nieuw: Cava
Cava is de bekendste Spaanse mousserende wijn, die grotendeels wordt geproduceerd in Catalonië. Cava wordt gemaakt volgens de método tradicional, ofwel een tweede vergisting op fles van minimaal negen maanden. De drie belangrijkste druivenrassen die gebruikt worden zijn macabeo (ofwel viura), xarel-lo en parellada.
Toen we onze Duitse collega’s kort geleden vroegen om een ‘Geheimtipp’ voor een goede cava, kreen wij eenkorte mail terug: ‘Maria Casanovas. Niet twijfelen’. Heerlijk duidelijk, die Duitsers. Uiteraard brachten we de producent op de wijnbeurs ProWein een bezoekje, maar niet zonder ze eerst stevig in competitie te zetten met, op papier, de absolute toppers uit de Penedès, dé cavaregio bij uitstek. Het mooiste, meest getypeerde glas proefden we inderdaad bij Rosa Casanovas, dochter van naamgever Maria. Deze strakdroge maar rijke mousserende wijn, gemaakt volgens de méthode traditionelle, was het huisaperitief van het inmiddels gesloten El Bulli, vier maal verkozen tot ’s werelds beste restaurant.
Witardus, de naam van een oude landeigenaar, refereert naar het rijke (wijn-)verleden van de steek.