06
06
18
Wijnreizen

Thoma in Italië deel 2

Thoma van Eyck is voor een werkstage in Italië. Bij Tenuta Cocci Grifoni om precies te zijn. Naast werken in de wijngaard en kelder (en een beetje luieren), heeft hij de opdracht gekregen om een essay te schrijven over het bedrijf en de topdruif pecorino. Deel 2 van het essay van Thoma leest u hieronder.

De geschiedenis van Tenuta Cocci Grifoni

In 1933 kocht de familie Cocci Grifoni het stuk grond waar nu het huidige bedrijf gevestigd is. Toen leefde de familie voornamelijk van het boerenbestaan, hoewel ze destijds ook al wijn verbouwden in kleine hoeveelheden. Mettertijd werd dit meer en meer. In 1970 richtte Guido Cocci Grifoni het bedrijf op dat we nu kennen, Tenuta Cocci Grifoni. Na het overlijden van Guido hebben zijn dochters Marilena en Paola Cocci Grifoni het bedrijf overgenomen. Diana Cocci Grifoni, de vrouw van Guido en de moeder van Marilena en Paola, leeft nog steeds in het huis dat in 1933 gebouwd was door de familie en maakt nog elke dag een rondje door het bedrijf om waar nodig een helpende hand toe te steken.

Tenuta Cocci Grifoni heeft een duidelijke missie: een product produceren dat van goede kwaliteit en gezond is, met respect voor omgeving, natuur en milieu. Met deze duurzame visie strijden ze voor het behoud van het erfgoed voor de volgende generatie.

Tenuta Cocci Grifoni ligt in het zuidelijke deel van de Marche regio, Ascoli Piceno. Typerend voor deze regio is het glooiend landschap. De bergen maken het landschap afwisselend, met veel verschillende bodemtypes die allen verschillende stijlen en typen wijnen voortbrengen. Het warme mediterrane klimaat is ideaal om wijn te verbouwen: de temperatuur overdag is relatief hoog, met voldoende afkoeling ’s nachts, en gematigde maar voldoende regenval. Daarnaast bevinden zich rondom de wijngaarden van Tenuta Cocci Grifoni veel kliffen, ravijnen en bossen. Deze omstandigheden zorgen voor een uniek microklimaat en ecosysteem. Zo worden de wijngaarden beschermd tegen hevige wind en kou.

Tenuta Cocci Grifoni bezit 95 hectare land. Hiervan is 50% wijngaard, 12% graan (dat in de toekomst ook wijngaarden moeten worden) en 7% olijven. Dit betekent dat pakweg 30% van het land natuurlijke omgeving is, bedoeld voor (het behoud van) flora en fauna. Dit past goed bij de filosofie van Cocci Grifoni, die tevens een samenwerkingsverband zijn aangegaan met Lipu, de Italiaanse tak van Bird life international (in Nederland bekend als de Vogelbescherming) om de vogelpopulatie in en rondom hun wijngaarden de stimuleren.

Naast het duurzame beleid is Cocci Grifoni gericht op de toekomst. Ze trachten ‘millenials’ te bereiken met onder andere Facebook en instagram. Maar ook het samenwerkingsverband met Lipu zien ze als een weg om hun producten bij een breder publiek populair te maken. Dit verklaart ook voor een groot deel de nieuwe etiketten van de wijnen. De dieren en de planten vertegenwoordigen aan de ene kant hun beleid gericht op natuur, maar zijn daarnaast ook onderdeel van hun strategie om de jongere generatie te bereiken.

Tot de volgende update!

– Thoma van Eyck

0
    Uw winkelwagen
    Uw winkelwagen in nog leegTerug naar de shop