Ideeën voor kerst
Mooi begeleid met onze nieuwe Bodegas Cair ‘Selección al Aguilera’, een fraaie steak of gegrild lamsvlees met een paddestoel-ketchup.
Ingrediënten
250 g kastanjechampignons
2 teentjes knoflook
3 el appelciderazijn
3 el basterdsuiker
1 kleine ui, fijngehakt
15 ansjovisfilets
3 grote augurken
2 el Franse mosterd
Meng in een keukenmachine de champignons, knoflook en azijn tot een grove puree en zet het mengsel op laag vuur. Roer de suiker en ui erdoor en laat onder regelmatig roeren sudderen tot de uien zacht zijn. Snijd de ansjovisfilets en augurken redelijk fijn, voeg ze toe aan de pan met een flinke hoeveelheid zwarte peper en laat nog tien minuten zachtjes koken, onder regelmatig roeren. Voeg de mosterd toe, roer en laat nog 5 minuten sudderen. Pas de smaak desgewenst aan met zout en peper.
Perfect bij de Primitivo van Angiuli Donato, Polpette al Sugo.
Ingrediënten
Voor de gehaktballen:
2 el olijfolie
150 g ui, fijngehakt
1 teen knoflook, geplet
900 g rundergehakt
2 el vers gehakte kruiden, zoals marjolein, rozemarijn en/of tijm
1 scharrelei, losgeklopt
3 el olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper
Voor de tomatensaus:
2 el olijfolie
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, geplet
1 theelepel basterdsuiker
2 blikken goede kwaliteit tomaten
Verhit twee eetlepels olijfolie in een pan op laag vuur en voeg de ui en knoflook toe. Dek af en bak zachtjes gedurende vijf minuten, tot ze zacht en een beetje goudbruin zijn. Laat afkoelen. Meng in een kom het rundergehakt met de ui en knoflook. Voeg de kruiden en het losgeklopte ei toe. Kruid het mengsel met peper en zout. Verdeel het mengsel in ongeveer 25 balletjes. Bedek de gehaktballen en zet ze in de koelkast tot ze nodig zijn.
Maak de tomatensaus. Verhit de olie in een pan. Voeg de ui en de geplette knoflook toe, dek af en zweet op een zacht vuur tot ze zacht zijn. Voeg de tomaten uit blik toe. Breng de inhoud op smaak met suiker, zout en versgemalen peper. Kook de tomaten onafgedekt ongeveer 30 minuten zachtjes.
Verhit een koekenpan en bak de gehaktballetjes ongeveer 10 minuten in ongeveer drie eetlepels olijfolie. Doe ze als ze gaar zijn bij de tomatensaus. Serveer met spaghetti met wat geraspte pecorino.