Steven Spurrier
Afgelopen 9 maart overleed de Brit Steven Spurrier. Enkele jaren geleden scheef ik in het kader van een werkstuk een korte inleiding over Spurrier, die wereldberoemd werd met de volgende proeverij:
Het oordeel van Parijs
Het is 1976. In Parijs wordt een historische proeverij georganiseerd door de Brit Steven Spurrier. Spurrier, 34 jaar oud, is eigenaar van een gerenommeerde Parijse wijnwinkel Les Caves de la Madeleine en oprichter van L’Academie du Vin, de eerste Franse private wijnopleiding. Overtuigd van de kwaliteit van Californische Cabernet Sauvignon en Chardonnay nodigt Spurrier de crème-de-la-crème van de Franse gastronomie uit voor een historisch, trans-Atlantisch duel der wijn.
De elfkoppige jury, met onder andere Aubert de Villaine van Domaine de la Romanée-Conti, heeft weinig ervaring met Amerikaanse wijn. Waarom zou hij? Het ondenkbare gebeurt. Vier Californische Chardonnays versus zes maal topklasse Bourgogne. Drie maal Californië in de top vier, met op de eerste plaats Chateau Montelena uit Napa Valley. Een 1973 Bâtard-Montrachet, door wijnexpert Alexis Lichine aangemerkt als een van de grootste witte Bourgognes ooit, wordt slechts zevende. Bij de Cabernet Sauvignons wordt de knock-out uitgedeeld door de Amerikanen. Een Stag’s Leap verslaat Mouton-Rothschild, Montrose en Haut-Brion. Een aanwezige journalist doet verslag van de historische proeverij en Spurrier wordt verketterd door de Franse wijnindustrie.
De scoringsmethodes en de statistische relevantie worden in twijfel getrokken. Er moet een logische verklaring zijn voor de onwaarschijnlijke uitslag. Hebben moderne wijnen gewonnen van traditie? Onwaarschijnlijk. Is het terroir van Napa Valley vergelijkbaar met dat van de Haut-Médoc of Côte de Beaune? Onmogelijk. Of is er iets anders aan de hand? Heeft in de drie-eenheid van mens, druif en terroir de eerste de overhand? Zijn de Californische wijnmakers zo goed geworden in het imiteren van de Franse klassiekers met keldertechnologie dat ze nauwelijks te onderscheiden zijn?
Over deze proeverij is een Hollywoodfilm gemaakt, met Alan Rickman als Spurrier, genaamd Bottle Shock (2008). Geen geweldige film, maar als wijnliefhebber de moeite waard.
Steven Spurrier is 80 jaar geworden.