Bodegas Dominio de Cair
Spanje | Ribera del Duero
Het wijnhuis | Bodegas Dominio de Cair
De status Ribera del Duero is al lange tijd rivaliserend aan dat andere topgebied voor tempranillo: Rioja. Steeds meer huizen uit deze streek richten daarom hun pijlen op Ribera del Duero als tweede thuishaven. Zo ook Luis Cañas, die samen met zijn kameraad Juan José Iribecampos Bodegas Cair oprichtte, de naam als samenvoegsel van hun achternamen. Door het ontbreken van ruilverkaveling zijn nog veel oude wijnstokken in kleine percelen bewaard gebleven.
JUAN JOSÉ IRIBECAMPOS & LUIS CAÑAS
MODERNE RIBERA’S
WIJNGAARDEN | 110 HECTARE
BODEM | KALK, KLEI
DRUIVENRASSEN | TINTO FINO
Streek | Ribera del Duero
Het hoogplateau tussen Arande de Duero en Valladolid aan de rivier de Duero brengt tegenwoordig de meest bejubelde rode wijnen van Spanje voort. De landschappen zijn weids en glooiend en de uitgestrekte wijngaarden worden af en toe slechts onderbroken door bosjes en heidevelden. Hoewel de traditie van dit wijngebied terug gaat tot het begin van onze jaartelling, duurde de DO classificatie tot 1982. Het is de extreme hoogte van de wijngaarden, gemiddeld zo’n 600 meter, die de nachten extreem koel maakt en het rijpingsproces van de druiven vertraagt tot ver in oktober, met op het moment van oogsten perfecte rijpheid. De belangrijkste druif is tinto fino, de lokale naam voor tempranillo.
SELECCIÓN AL AGUILERA Bodegas Dominio de Cair 'SELECCIÓN AL AGUILERA' 2015
< € 7,50 | |
€ 7,50 - € 10,00 | |
€ 10,00 - € 12,50 | |
€ 12,50 - € 15,00 | |
> € 15,00 |
Het druivengoed voor deze ‘Crianza’ komt van stokken die meer dan 45 jaar oud zijn, op hoogtes tot wel 800 meter! Dit betekent weinig opbrengst per stok, maar van een ongekende intensiteit van aroma’s van rijp zwart fruit, pruimen, vanille, kruidnagel en viooltjes.
Tierras de Cair Bodegas Dominio de Cair 'Tierras de Cair' 2012
< € 7,50 | |
€ 7,50 - € 10,00 | |
€ 10,00 - € 12,50 | |
€ 12,50 - € 15,00 | |
> € 15,00 |
De Tierras de Cair werd geïntroduceerd in 2008, met als basis de hoogst gelegen druivenplanten van meer dan zeventig jaar oud en een maximale opbrengst van 2000 kilogram per hectare. De wijn rijpt gedurende twee jaar in nieuwe Franse barriques, met vervolgens een rijping op fles van nog eens 18 maanden. De kleur is robijnrood met in de geur en smaak indrukken van vanille, leer, chocolade, warme specerijen, bramen en zwarte bessen.