Carl Loewen
Duitsland | Moezel
Het wijnhuis | Carl Loewen
Een van de meest tot de verbeelding sprekende druivenrassen in de Duitse wijnbouw is de riesling. De riesling is een van de meest veelzijdige witte druiven, die zowel uitstekende droge, als zoete wijnen, stil of mousserend, leveren. Kenmerkend is daarbij het intense fruit en de geraffineerde zuren. Karl Josef Loewen en zijn zoon Christopher staan bekend als echte rieslingspecialisten. Al meer dan 200 jaar brengt het kleine domein delicate wijnen voort, die als geen ander de eigenschappen van terroir en druif weerspiegelen. Het wijnbedrijf van de familie Loewen is gevestigd in Leiwen, vlakbij Trittenheim, in het centrum van de ‘Mittelmosel’. In 2008 kochten ze een van de oudste wijngaarden ter wereld, de Maximin Herrenberg wijngaard, beplant met rieslingstokken van meer dan 100 jaar oud. “Onze werkwijze is traditioneel. Alle wijnen worden natuurlijk vergist zonder toevoegingen en zonder temperatuurcontrole. Dat geeft karakter: onze ideale Moezelwijnen”, aldus Christopher.
KARL JOSEF EN CHRISTOPHER LOEWEN
HISTORIE SINDS 1803
LICHTVOETIGE RIESLINGS
WIJNGAARDEN | 30 HECTARE
BODEM | LEISTEEN
DRUIVENRASSEN | RIESLING, MÜLLER-THURGAU
Streek | Moezel
Het wijnbouwgebied Mosel is een van de dertien ‘Anbaugebiete’ van Duitsland. Het gebied tussen de steden Trier en Koblenz is vernoemd naar de gelijknamige zijrivier van de Rijn. De steile hellingen van leisteen zijn wereldberoemd en geven de wijnen, met name gemaakt van de rieslingdruif, hun unieke karakter.
Blauschiefer Carl Loewen ‘Blauschiefer’ 2020
< € 7,50 | |
€ 7,50 - € 10,00 | |
€ 10,00 - € 12,50 | |
€ 12,50 - € 15,00 | |
> € 15,00 |
Al dertig jaar lang verbouwt Carl Loewen naast riesling enkele hectare müller-thurgau. Dit druivenras, dat ook wel wordt aangeduid als rivaner, is een kruising van twee druivenrassen ontwikkeld door Hermann Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau. ‘Ik merkte dat de zachte, aromatische müller-thurgau en de delicate riesling uit een steile wijngaard elkaar voortreffelijk aanvullen’, aldus Karl Josef. De wijn is vernoemd naar de bodem, blauwe leisteen, dat onder hoge druk en temperatuur over honderden miljoenen jaren is ontstaan.
“De riesling geeft de wijn frisheid en verfijning, de müller-thurgau maakt de wijn heerlijk zacht en rond. Een heerlijke wijn bij bijvoorbeeld asperges Flamande, flammkuchen of visgerechten met een romige saus, bijvoorbeeld een klassieke ‘sole véronique’.”
– Tim Monten
Riesling Quant Carl Loewen ‘Riesling Quant’ 2020
< € 7,50 | |
€ 7,50 - € 10,00 | |
€ 10,00 - € 12,50 | |
€ 12,50 - € 15,00 | |
> € 15,00 |
In het moezelfrankische dialect wordt het woord ‘Quant’ gebruikt om plezier aan te duiden. Een mooie maaltijd, of een gezellige avond met vrienden. Dat gevoel van genoegen noemt men Quant en staat symbool voor deze wijn. De druiven worden pas in november geplukt. Omdat het tegen die tijd al koud is, duurt de spontane vergisting zonder toevoeging van gisten (‘spontanvergärung’) maar liefst enkele weken.
“De Quant heeft een rijk aroma van rijp steenfruit en in de smaak een opmerkelijke frisheid. Door de speelse en geraffineerde balans tussen rijke smaken en verfijnde zuren is de Quant zeer breed inzetbaar. Zelf heb ik ervan genoten bij asperges met gerookte zalm. Ook pittige Aziatische gerechten en rijkere sushigerechten laten zich graag door deze wijn begeleiden.”
– Bert van Eyck
Riesling Varidor Carl Loewen ‘Riesling Varidor’ 2020
< € 7,50 | |
€ 7,50 - € 10,00 | |
€ 10,00 - € 12,50 | |
€ 12,50 - € 15,00 | |
> € 15,00 |
Met de Varidor gaat Carl Loewen letterlijk en figuurlijk ‘back to the roots’ van de rieslingdruif. Samen met het onderzoeksinstituut in de stad Trier gingen Karl Josef en Christopher op zoek naar plantmateriaal uit honderd jaar oude wijngaarden. Deze wijnstokken van de rieslingdruif werden vervolgens opnieuw aangeplant en staan aan de basis van de Riesling Varidor, een wijn die de lange traditie van dit nobele druivenras weerspiegelt.
“De Varidor is iets droger dan zijn broertje Quant. In de geur is de wijn zuiver met indrukken van citrus en een minerale ondertoon. Ook hier spelen de zuren en het kleine restzoetje een spannend spel in je mond. Ik geniet van deze wijn als aperitief, maar bij een mooie quiche met een frisse salade is de Varidor een perfect metgezel.”
– Bert van Eyck