Château du Retout
Frankrijk | Bordeaux
Het wijnhuis | Château du Retout
De geschiedenis van de Bordeaux is veelbewogen. Oorlogen en rampspoed hebben duidelijk hun stempel gedrukt op de structuur van het gebied. Eind negentiende eeuw was er de phylloxeraplaag, waarbij de wijngaarden vrijwel volledig verwoest werden, gevolgd door de Eerste Wereldoorlog. Ook het toen geldende Franse erfrecht zorgde ervoor dat veel wijngaarden verlaten werden en Châteaux met hun domeinen werden overgelaten aan de natuur. Ook de prestigieuze domeinen van Château Retout-Rosset in Lamarque en Château Salva-de-Camino in Cussac-Fort-Médoc kwamen zo aan hun onfortuinlijke einde. Het duurde tot 1950 toen de familie Kopp beide verwaarloosde domeinen kocht en samenvoegde tot het 34 hectare grote Château de Retout. De wijngaarden, ten noorden van Margaux, liggen op een prachtige heuvel van kleibodem bedekt met een dikke laag kiezel.
Hélène en Fréderic Soual
KLASSIEK HAUT-MÉDOC
WIJNGAARDEN | 34 HECTARE
BODEM | KIEZEL, KLEI
DRUIVENRASSEN | CABERNET SAUVIGNON, MERLOT, PETIT VERDOT
Streek | Bordeaux
Het meest bekende wijnbouwgebied ter wereld is ongetwijfeld de Bordeaux. Wijnen uit roemruchte dorpen als Pauillac, Margaux, Saint-Estephe en Saint-Julien kennen wereldwijd een enorme schare liefhebbers en verzamelaars. Al deze plaatsen staan bekend om de uitzonderlijke kwaliteit van hun wijnen en liggen in het gedeelte van Bordeaux dat we de Haut-Médoc noemen. De dikke lagen kiezel die tijdens de laatste ijstijd door de ijsmassa vanuit de Pyreneeën naar het noorden werden geduwd, komen in deze dorpen tot dicht aan het oppervlak en zijn soms wel tien meter dik. Met hun grote drainerende en warmtevasthoudende eigenschappen, zijn het vooral deze bodems die topwijnen kunnen voortbrengen.
Rouge Chateau du Retout ‘Rouge’ 2017
< € 7,50 | |
€ 7,50 - € 10,00 | |
€ 10,00 - € 12,50 | |
€ 12,50 - € 15,00 | |
> € 15,00 |
De familie Kopp bewerkt hun wijngaarden biologisch en de inmiddels dertig jaar oude stokken leveren een heerlijke, klassieke Bordeaux. Het zorgvuldige werk in de wijngaard wordt gevolgd door een al even zorgvuldige vinificatie om zoveel mogelijk de expressie van het terroir in de wijn te laten spreken. Een rijping van twaalf maanden in eiken vaten geeft structuur, complexiteit en levensduur.
“Heerlijk klassiek Bordeaux. Drink Château du Retout bij voorkeur als begeleider van vlees of wild, of onder het genot van Hollandse oude kazen.”
– Tim Monten
Blanc Chateau du Retout ‘Blanc’ 2015
< € 7,50 | |
€ 7,50 - € 10,00 | |
€ 10,00 - € 12,50 | |
€ 12,50 - € 15,00 | |
> € 15,00 |
Enkele jaren geleden ontstond bij de Hélène en Fréderic Soual van Château du Retout het verlangen om witte wijn te gaan maken, mede door de herhaalde verzoeken van klanten. De uitdaging en het verlangen naar nieuwe texturen en smaken bracht ze naar het dorpje Lamarque, tussen Margaux en St. Julien. Toen de regelgevende instantie INAO had bepaald dat hun 1,8 hectare grote merlotwijngaard buiten de appellatie ging vallen voor hun rode wijn, hadden Hélène en Fréderic een even origineel als gedurfd idee: ze entten verschillende witte druivenrassen op de bestaande merlotstokken. Ze kozen voor een eclectische mix van sauvignon gris, gros manseng, savagnin en mondeuse blanc, druivenrassen die niet direct geassocieerd worden met de Bordeaux. Geen drup sauvignon blanc en sémillon!
“Een witte Bordeaux, maar dan compleet anders met druivenrassen uit de Jura, Savoie en Jurançon. Citrus, rijp geel fruit en mineralen met een duidelijke, complexe houttoets, die veel belooft voor de het rijpingspotentieel voor deze wijn.”
– Bert van Eyck