Milenrama
Spanje | Rioja
Het wijnhuis | Milenrama
Leg je oor te luister in La Rioja en je merkt dat het gebied zoekt naar een duidelijke identiteit. Niet zo gek eigenlijk, met 65.000 hectare wijngaarden (meer dan in heel Oostenrijk!) verdeeld over drie totaal verschillende subregio’s. Voeg daar het verzet van de jonge garde tegen de big boys binnen de appellatie aan toe en je hebt een recept voor een totaal versnipperd beeld van deze beroemde streek. Wat is ‘typisch’ Rioja? Ons antwoord na de reis: dat bestaat niet! En dat is helemaal niet erg. Ruth de Andrés, wijnmaker van Milenrama, weet heel duidelijk wat voor stijl ze wil maken: vinos buenos, bonitos y baratos. Ofwel goed, eerlijk en voordelig. Geen woord aan gelogen! Een vrouw met visie, die Ruth de Andrés. Niet alleen is ze als scheikundige en oenoloog thuis in het wijnmaken, ze werkte tevens in zowel Bordeaux als de Penedès en geeft les aan sommeliers. Een gouden combinatie: wijn kunnen maken die de markt, en wij dus, zoekt. Milenrama betekent duizendbladbloem, een plant die veelvuldig langs de wijngaarden in La Rioja te vinden is. Volgens Ruth symboliseert het de eenvoud van haar wijnen. Mooi intens fruit, met slechts wat make-up van het hout.
RUTH DE ANDRÉS
GULLE, OVERTUIGENDE RIOJA
BODEM | KALKRIJKE KLEI
DRUIVENRASSEN | TEMRANILLO, VIURA
Streek | Rioja
La Rioja geldt als één van de meest invloedrijke regio voor rode kwaliteitswijnen uit Spanje. Het gebied, dat in 1991 als eerste de kwaliteit denominación de origen calificada verwierf, kwam eind negentiende eeuw tot ontwikkeling. Met de Bordeaux in crisis vanwege de allesverwoestende druifluis, zochten de Fransen omstreeks 1870 naarstig naar wijn in gebieden waar de epidemie nog niet heerste. De Bordelais staken de Pyreneeën over en kwamen uit in het wijnbouwgebied rond de stad Logroño, het kloppend hart van de Riojastreek. Een bijkomend voordeel was de spoorlijn, die het stadje Haro verbond met de Atlantische kust. De Fransen leerden de plaatselijke wijnmakers om de elegante tempranillo op te voeden in eikenhouten vaten, waarmee een perfect alternatief voor rode Bordeaux werd gecreëerd. Ook in de jaren zeventig van de vorige eeuw waren het externe factoren die voor een impuls in Rioja zorgden. Toen de prijzen in Bordeaux de pan uit rezen, vond menig consument in Spanje een alternatief. Ook de smaak van Rioja veranderde destijds, met een stap naar meer extractie en minder houtinvloeden.
Crianza Milenrama - Crianza 2017
< € 7,50 | |
€ 7,50 - € 10,00 | |
€ 10,00 - € 12,50 | |
€ 12,50 - € 15,00 | |
> € 15,00 |
Deze crianza krijgt een houtlagering van twaalf maanden in Amerikaans en Frans eikenhout. Drink de wijn, net zoals wij deden in een barretje in Laguardia, in combinatie met een chuletillas de cordero lechal, ofwel lamskoteletjes geserveerd met frites en geroosterde padronpepers. Zoals we zelf merkten in Valladolid gaat zo’n wijn eigenlijk bij alles, zelfs vis, mits je de wijn maar iets koelt. Probeer het eens!
Reserva Milenrama - Reserva 2016
< € 7,50 | |
€ 7,50 - € 10,00 | |
€ 10,00 - € 12,50 | |
€ 12,50 - € 15,00 | |
> € 15,00 |
Hout. Dat blijft het ultieme toverwoord in de Rioja. Waar vroeger de traditionele Rioja’s in Amerikaans eikenhout gedurende zeer lange tijd werden gerijpt, ontstond langzamerhand een trend naar meer tannine, structuur en kleur, ingegeven door het succes van Ribera del Duero en de veranderende consument. Wat ons betreft raakt dit nieuwe Riojahuis precies de juiste snaar, met gebruik van zowel Frans als Amerikaans eikenhout. Niet teveel, maar zeker niet te weinig. Want laten we eerlijk zijn, die indrukken van vanille, kokos en zoete specerijen werken bijna verslavend.
GRAN RESERVA Marqués de Reinosa - Gran Reserva 2012
< € 7,50 | |
€ 7,50 - € 10,00 | |
€ 10,00 - € 12,50 | |
€ 12,50 - € 15,00 | |
> € 15,00 |
Vorig jaar introduceerden wij met trots de wijnen van Milenrama uit La Rioja, misschien wel de meest invloedrijke regio voor Spaanse kwaliteitswijn. Inmiddels, ruim een jaar later, kunnen we gerust zeggen dat u massaal deze wijnen heeft omarmd als één van de lievelingen van ons assortiment. In het kader van ‘doorpakken’ kregen wij van Milenrama deze Gran Reserva als proeffles toegestuurd. Deze wijn komt net als Milenrama uit de subregio Rioja Oriental, dat tot enkele jaren geleden bekend stond als Rioja Baja. In vergelijking met die andere subregio’s Alta en Alavesa is de Oriental droger en warmer, met meer invloed van de Middellandse Zee. Deze Rioja is een assemblage van natuurlijk tempranillo met een toefje mazuelo (carignan in Frankrijk), met een houtlagering van maar liefst twee jaar en een navolgende rijping op de fles van nog eens enkele jaren.