Bodegas y Viñedos Xenysel
Spanje | Jumilla
Het wijnhuis | Bodegas y Viñedos Xenysel
Wij ontmoetten de familie Verdú op Prowein, dat hun wijnbedrijf vernoemde naar dochters Xenia, Nydia en Selene. De wijngaarden van Bodegas Xenysel bevinden zich op achthonderd meter hoogte in het noordoosten van Jumilla, dat een bar klimaat kent met zeer weinig regen en extreme temperaturen. Hier wordt de monastrelldruif perfect rijp.
FAMILIE VERDÚ
STOERE MONASTRELL
WIJNGAARDEN | 200 HECTARE
BODEM | KALKRIJK ZAND EN STEEN
DRUIVENRASSEN | MONASTRELL, MOSCATEL, CHARDONNAY
Streek | Jumilla
De oostkust van Spanje en met name het gebied ten zuiden van Valencia wordt ook wel aangeduid als de Levante, verwijzend naar de opkomende zon. Ongeveer honderd kilometer landinwaarts van Benidorm en Alicante vinden we het wijnbouwgebied Jumilla, dat de laatste jaren aan een ware opmars bezig is. Vanwege de geïsoleerde ligging zijn de wijngaarden rondom Jumilla grotendeels gespaard gebleven van de beruchte druifluis, die in de 19e eeuw zoveel schade aanrichtte. De oplossing die nog steeds wereldwijd gebruikt wordt is het enten van Europese rassen op Amerikaanse onderstokken. Op slechts enkele uithoeken in de wereld is het nog mogelijk om ‘eigen wortels’ te gebruiken.
Organic Viñedos y Bodegas Xenysel ‘Organic’ 2020
< € 7,50 | |
€ 7,50 - € 10,00 | |
€ 10,00 - € 12,50 | |
€ 12,50 - € 15,00 | |
> € 15,00 |
De Xenysel Organic is gemaakt van de monastrelldruif, ook wel mourvèdre genoemd in Frankrijk. De druif vindt zijn oorsprong bij Valencia in de wijnhaven van Sagunto. De Catalaanse naam van Sagunto is, niet toevallig, Morvedre! De wijn, gemaakt van druiven van gecertificeerd biologische wijngaarden, heeft twee maanden houtrijping gehad in Amerikaans eiken.
“Het extreme klimaat en ruige karakter van de Jumillastreek weerspiegelt in de Xenysel Organic, die we gerust mogen kenmerken als stoer en stevig. Toch heeft de Xenysel Organic een verleidelijke elegantie dat blijft boeien. En dan hebben we het nog niet eens gehad over dat prachtige etiket! Heerlijk bij rijke, stevige vleesgerechten zoals bœuf bourguignon.”
– Tim Monten