Tapas en Godello
De godello van Luna Beberide is heerlijk bij een tafeltje vol Spaanse tapas. Hieronder treft u enkele ideeën aan.
Padronpepers
voor vier personen
Ingrediënten
500 g padronpepers
1 eetlepel milde olijfolie
zeezout naar smaak
Methode
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur. Bak de paprika’s gedurende 5 minuten totdat ze licht geblakerd en zacht zijn. Breng de paprika’s op smaak met wat zeezout.
**
Mosselen met sherry en serranoham
voor vier personen
Ingrediënten
1 el milde olijfolie
1 ui, heel fijn gehakt
500 g verse mosselen, schoongemaakt
100 g serranoham, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
wijnglas fino sherry
handvol peterselie grof gehakt
Methode
Verhit de olijfolie in een middelgrote pan met een deksel en fruit de ui 5 minuten zacht. Voeg de ham en knoflook toe aan de ui en bak gedurende 2 minuten. Zet het vuur hoog en voeg de mosselen toe samen met de sherry. Breng aan de kook, dek af en kook 4-5 minuten totdat de mosselen allemaal zijn geopend. Serveer onmiddellijk met wat peterselie en verse olijfolie.
**
Frittura di Paranza
voor vier personen
Ingrediënten
1 kg verse vis, bijv. rode mul, makreel, kabeljauw, garnalen en inktvis
300 gr bloem
750 ml frituurolie (zonnebloem of arachide)
Citroenen
Zout en peper
Methode
Verhit de olie tot 180 ºC. Snijd de vis in hapklare stukken en de inkvis in ringen en breng op smaak met zout en peper. Haal de vis door de bloem zodat ze goed en volledig bedekt zijn. Schud de overtollige bloem eraf. Frituur de vis in kleine porties in ongeveer 1 tot 2 minuten mooi goudbruin. Laat de vis uitlekken op keukenpapier en serveer met lekker veel partjes citroen en een glas godello. Voor een extra woweffect en ‘crunch’, frituur wat rauwe, doormidden gebroken spaghettislierten voor 1 minuut op 180 ºC!
**
Gamba’s met romescosaus
voor vier personen
Ingrediënten
3 rode paprika’s (romano of gewoon)
3 grote tenen knoflook, met schil
1 verse rode chili
1 grote rijpe tomaat
15 hazelnoten
15 geblancheerde amandelen
handjevol verse peterselie
sneetje oud witbrood
8 el extra vergine olijfolie
2 el rode wijnazijn
zout en peper
Methode
Grill de paprika’s, chilli, knoflook en tomaat in de oven op 220 °C tot het vel is licht is geblakerd. Laat alles afkoelen in een met keukenfolie afgedekte kom. Verwijder het vel van de paprika’s, chilli en tomaat en de schil van de knoflook. Pureer de groenten samen met de overige ingrediënten met de staafmixer tot een egale saus. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de romescosaus als dip voor gebakken garnalen op een prikkertje.