Thoma in Italië deel 1
Thoma van Eyck is voor een werkstage in Italië. Bij Tenuta Cocci Grifoni om precies te zijn. Naast werken in de wijngaard en kelder (en een beetje luieren), heeft hij de opdracht gekregen om een essay te schrijven over het bedrijf en de topdruif pecorino. Deel 1 van het essay van Thoma leest u hieronder.
De geschiedenis van de pecorinodruif
De pecorino komt oorspronkelijk Italië, rondom de stad Ascoli Piceno in de Marche (Marken) regio. De pecorino was in de tijd van de Romeinen al een erg geliefd druivenras. De naam pecorino komt van het woord ‘lu pecuri’. Dit woord komt uit een Italiaans dialect wat refereert naar schapen (‘pecora’ in het Italiaans). Dit zit als volgt. De pecorinodruif groeit optimaal aan de voet van heuvels, langs bergpaden die druk worden gebruikt door schapen. Gek genoeg lieten de schapen de pecorinodruiven onaangetast, vandaar dat ze geëerd worden als naamgever. Lusten ze de druiven niet?
In de 19e eeuw was de pecorino al erg populair in de Marken, omdat de pecorinostokken niet werden aangevreten door de druifluis (phylloxera). Deze druifluis kwam uit Noord-Amerika en heeft bijna de gehele Europese wijnbouw verwoest, ware het niet dat er een oplossing werd gevonden toen de wijnstokken op Amerikaanse onderstammen werden geënt. Vanwege de geïsoleerde ligging en de zandbodems heeft de druifluis de pecorinowijngaarden in de Marken nauwelijks bereikt. Tegenwoordig staat de pecorino van Cocci Grifoni weliswaar op Amerikaanse onderstokken, maar ze zijn trots op het feit dat de planten zelf dateren van voor de phylloxera-uitbraak.
Een eeuw later, rond 1975, was de pecorinodruif nagenoeg verdwenen. Vanwege lage opbrengsten was hij simpelweg commercieel niet interessant. Guido Cocci Grifoni, de oprichter van Tenuta Cocci Grifoni heeft de pecorino druif gered. Guido geloofde in het ras en zag het kwaliteitspotentieel. In 1982 vond ‘Don Guido’ een oude wijngaard gevonden waar de pecorino druif nog groeide. Na jaren onderzoek Guido ontdekte Guido met een goede vriend en sommelier, Teodoro Bugari, dat de wijn het best was wanneer het kwam van de op het noorden geörienteerde wijngaarden. Naar aanleiding daarvan plantte Guido in 1987 de zogenoemde ‘Pecorino Mother Vineyard’. In deze wijngaard wordt nog steeds pecorino geproduceerd en vanaf 2013 hebben de dochters van Guido, Marilena en Paola, besloten een heel bijzondere pecorino te maken: de ‘Don’ Guido Cocci Grifoni Offida D.O.C.G. Een eerbetoon aan hun vader, de redder van de pecorino! Op dit moment produceert Tenuta Cocci Grifoni naast de ‘Don Guido’ nog twee wijnen van de pecorino: de Colle Vecchio en de Pecorino Tarà. De eerste twee zijn verkrijgbaar bij Van Eyck Wijnkelders…
Het bijzondere aan de pecorino’s van Tenuta Cocci Grifoni is de lange houdbaarheid. Hij wordt hier ook wel de witte rode wijn genoemd!
Tot de volgende update.
– Thoma van Eyck